Wie heeft wie nodig
Vaak posten we op social media foto’s van prachtige plantensoorten die in de heg voorkomen. Daarbij vermelden we trots: “waardplant/noodzakelijk voor 184 soorten”. Wat bedoelen we daar dan mee? Nou, bijvoorbeeld 184 insecten, schimmels, (korst-) mossen en andere planten leven op, in en rond de haagbeuk en zijn er afhankelijk van om überhaupt te kunnen overleven. Over de vogels, kleine zoogdieren en organismen die wij niet kunnen zien, maar te zwijgen.
Zonder waardplanten niet voortplanten
Wanneer de plant niet voorkomt in een bepaald gebied, kan de soort die de plant als waardplant heeft, zich niet voortplanten en zal verdwijnen. Dit is in Nederland al zo vaak gebeurd, dat de biodiversiteit enorm is afgenomen. Jammer, maar het is nog niet te laat.
Lijsterbes is een ware held
De lijsterbes is een mooi voorbeeld om het nog wat beeldender te maken. Zij is waardplant voor 122 soorten (waargenomen soorten). Daarnaast zorgt zij ook nog voor voedsel voor veel meer andere soorten. Moet je na gaan wat de betekenis is van één zo’n plant die tot bloei en bes kan komen? Wat een held!
Alle kleine beestjes helpen
Wanneer je kijkt naar de soorten die van de lijsterbes afhankelijk zijn, zijn dat veel soorten die niet per sé ons oog trekken, zoals vele nachtvlinders (bijvoorbeeld motten) en groenige, bruine of grijze microvlinders, wantsen of zwammen. Maar ook al deze soorten zijn een wondertje op zich en leveren hun bijdrage voor een leefbare aarde voor ons.
Samen voor balans
Eerder was ons landschap een fijnmazig netwerk van waardplanten. De planten die in al onze honderdduizenden kilometers heg, singel, houtwal of zoom groeiden, zorgden voor een gezonde populatie van samenwerkende planten, vlinders, bijen, wespen, mieren, vliegen, muggen, wantsen, cicaden, plantenluizen, mijten, paddenstoelen. Die vervolgens werden gegeten door vogels, reptielen, amfibieën en kleine zoogdieren. Ziekten en plagen hielden zij samen onder de duim. Ze zorgden er samen voor dat onze voedselgewassen bestoven werden. Zij zorgden samen voor een stevige balans. Ons landschap kon een stootje hebben.
Balans herstellen
Helaas is dit netwerk met al die betekenisvolle en noodzakelijke planten grotendeels verdwenen. We kunnen minder makkelijk een stootje hebben. Hoe ver wat er op jouw bord ligt ook van de natuur af staat: we zijn allemaal één. We zijn afhankelijk van de natuur. We zijn net zo goed afhankelijk van waardplanten, als een asgrauwe kaaszwam van de lijsterbes afhankelijk is. Door het fijnmazig netwerk van waardplanten te herstellen, maken we ruimte voor al wat leeft en herstellen we ook onze veerkracht. Let’s do it!
Jij gaat winnen met galgje
Voor wie doen we dat nu? Hierbij de mafste waardplant-verbondjes:
Meidoorn (eenstijlig), crataegus monogyna, waardplant voor 246 waargenomen soorten, waaronder de mutjeslichtmot.
Veldesdoorn, acer campestre, waardplant voor 136 waargenomen soorten, waaronder de kromzitter.
Vuilboom, frangula alnus, waardplant voor 161 waargenomen soorten, waaronder de peper-en-zoutvlinder.
Haagbeuk, carpinus betulus, waardplant voor 184 waargenomen soorten, waaronder de hageheld.
Tweestijlige meidoorn, crataegus laevigata, waardplant voor 41 waargenomen soorten, waaronder de krakeling.
hazelaar, corylus avellana, waardplant voor 144 waargenomen soorten, waaronder het hemels kraagkroeskopje.
Egelantier, rosa rubiginosa, waardplant voor 30 waargenomen soorten, waaronder de gladde rozenerwtengalwesp.
Hondsroos, rosa canina, waardplant voor 13 waargenomen soorten, waaronder de grofwrattige papilroosroest (paddenstoel).
Wegedoorn, rhamnus cathartica, waardplant voor 161 waargenomen soorten, waaronder het bont smalsnuitje.
Wat een prachtnamen! Doe er je voordeel mee bij galgje.