Afgelopen week deden we een rondje langs onze plaagheggen. We hebben akkerbouwers geadviseerd hoe hun heg kan bijdragen aan plaagbestrijding van hun gewassen, ons voedsel. De heggen stonden er fit bij, al zijn ze nog wat klein om hun rol maximaal te vervullen. Dat komt met de tijd, ieder jaar een beetje meer.
Heggen kunnen een cruciale rol spelen in de plaagbestrijding voor akkerbouwers door natuurlijke vijanden van plagen aan te trekken en een evenwichtig ecosysteem (biodiversiteit) te bevorderen.
Heg, een thuis voor natuurlijke vijanden
Ten eerste bieden heggen een habitat voor verschillende nuttige insecten, vogels en kleine zoogdieren die plagen op natuurlijke wijze bestrijden. Bijvoorbeeld, lieveheersbeestjes, zweefvliegen en sluipwespen, die allemaal plaaginsecten eten, vinden in heggen een schuilplaats en voedsel.
Windbrekers voor ons voedsel
Ten tweede fungeren heggen als windbrekers. Dit kan de stress op gewassen verminderen en ze minder vatbaar maken voor plagen.
Vasthouden van bodemvocht tijdens droogte
Bovendien helpen heggen bij het behoud van vocht in de bodem, wat ook bijdraagt aan gezondere gewassen.
Barrières tegen plagen en ziekten
Daarnaast kunnen heggen dienen als barrières die de verspreiding van plagen en ziekten vertragen. Sommige plagen verspreiden zich via de wind, en heggen kunnen deze verspreiding belemmeren.
Meer biodiversiteit = stabieler ecosysteem
Heggen bevorderen de biodiversiteit op en rond het landbouwgebied. Een hogere biodiversiteit betekent over het algemeen een stabieler ecosysteem, waarin plagen minder snel de overhand krijgen. Door het planten van inheemse planten en struiken, kunnen akkerbouwers een rijker en gevarieerder ecosysteem creëren dat natuurlijke plaagbestrijding ondersteunt.
Kortom, heggen zijn een duurzame en ecologische methode voor plaagbestrijding die de afhankelijkheid van chemische bestrijdingsmiddelen kan verminderen en bijdraagt aan een gezondere landbouwomgeving.
Heg + kruidenrijke strook + bomen
In de afbeelding vind je een heg (met overstaanders en kruidenrijke strook) die de overhand van trips, witte vlieg en slakken wegneemt, door een complexer evenwicht van biodiversiteit te herstellen. We blijven de heg volgen en houden jullie op de hoogte!
Ben je zelf geïnteresseerd in een plaaghaag? Wij kunnen jou natuurlijk helpen! Stuur even een mailtje: info@hoopheggen.nl