Wanneer je plant voor biodiversiteitherstel, zou je eigenlijk heel Nederland vol willen zetten met heggen. Heggen zijn, samen met gezonde, schone sloten, de meest biodiverse dooradering van het Nederlandse platteland.
Ons landschap, ons erfgoed
Maar ons platteland is ook ons erfgoed. Door houtwallen en singels met oude eiken weet je dat je je in Twente bevindt en niet in de Kop van Noord-Holland. Het zegt iets over onze geschiedenis, over hoe onze voorouders gebruik maakten van het landschap, er uit oogsten en zich ermee beschermden. Als culturele ANBI zijn we als Hoopheggen verplicht om je culturele erfgoed te beschermen, althans 90% van de tijd.
Erfgoed, wat is daar nu van over?
Een criticus zal zeggen “tja, wat is daar nou nog echt van over, van ons erfgoed? In Zuid-oost Friesland hebben ze inmiddels een kleinschaliger landschap dan in Twente. De bedrijfsblokken langs de snelweg in Zeeland zijn hetzelfde als in Groningen en houden ook geen rekening met landschapskarakteristiek.”
Erfgoed en biodiversiteit
Kijkend naar de kaarten op Topotijdreis, voor ons allen beschikbaar gesteld door het Kadaster, moet je de criticus gelijk geven. Alle landschappen in Nederland zijn drastisch veranderd, sinds 1850. Toen kende het landschap kleinschalige cultuurlandschappen en grootschalige heidevelden. En dat te samen zorgde voor een hoogtepunt van onze biodiversiteit.
Heggen en singels in drogere gebieden
Heggen zijn oorspronkelijk vooral aangelegd als veekering. Heggen horen bij hoger gelegen, ontgonnen Nederland. Hoger gelegen betekent, een grotere afstand tot het grondwater en NAP. Het bijgevoegde kaartje geeft ongeveer aan over welk deel van Nederland we het hebben.
Sloten in nattere gebieden
Overal waar water de sloten permanent vulde, waren heggen als wei-afscheiding onnodig. Heggen waren in lager-gelegen alleen te vinden op het erf: om de moestuin om wild uit de moestuin te houden of om de was op te drogen. In het licht groene deel van Nederland was sprake van een coulisselandschap bestaande uit wallen, hagen, singels, bomenrjien, graften, bosjes etc.
Heggen voor biodiversiteit!
Nu beleven we een laagtepunt in biodiversiteit. Je zou zeggen: plant dan weer zoveel mogelijk heggen en singels terug! Als de wiedeweerga! No time to waste! Overal!
Bezint als ge bemint
Natuurlijk willen we heggen en singels, die ergens welkom zijn, helpen planten. Toch geven we een landschapsadvies bij de vragen uit de witte regio. Soms is dat om te heroverwegen om een heg te planten. Juist de nattere gebieden met sloten, bieden weer kansen voor heel andere -even kwetsbare- soorten die samen onze mooie biodiversiteit vormen en die juist niet met heggen en singels uit de voeten kunnen.
Koester wat de natuur op iedere plek te bieden heeft en plant samen met de natuur. Bezint als ge bemint!
Check ook: Deltaplan voor het landschap