Inheemse planten zijn helden! Voor onze insecten, vogels, kleine zoogdieren, paddenstoelen, mossen en het bodemleven. Zonder inheemse planten zouden ze niet eens kunnen overleven!
Sommige rupsen eten namelijk alleen maar blad van inheemse planten. Zonder die plant, is voortbestaan moeilijk. De citroenvlinder is bijvoorbeeld afhankelijk van de wegedoorn en de vuilboom. Die planten we als Hoopheggen volop! Het boomblauwtje, een prachtige blauw-grijze dagvlinder, eet dan weer de vuilboom, klimop, heide, hulst en wegedoorn.
De bondjes tussen onze inheemse helden en onze dierenvrienden zijn uniek en eindeloos.
Door de jaren heen zijn veel inheemse planten verdwenen uit het landschap. Zonde! In tuinen zijn veel exotische planten terecht gekomen. Dus je kunt je voorstellen dat dat effect heeft op de biodiversiteit. Het is niet gek dat we in Nederland voorop lopen in biodiversiteitverlies. Au!
Noodzakelijk en broodnodig zijn inheemse planten dus voor het voortbestaan van onze toppers van biodiversiteit! En als je dat weet, kun je er wat aan doen!
Plant inheemse planten! En daar kun je op internet veel informatie over vinden. Bijvoorbeeld op Wikipedia staat een lijst van de 63 inheemse struiken en bomen.
Of pak er een boek bij: Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen onder redactie van Bert Maes. Of check de site van de Bijenstichting. Voor groene verkoopadressen kijk op de site van Biotuinwijzer of de Wilde Weelde.
Als je dan toch plant, plant dan met betekenis voor de biodiversiteit!