Wij willen meer ‘wilde’ planten, want dat is juist nodig voor herstel van biodiversiteit. Wilde planten die totaal in het plaatje van onze biodiversiteit passen, verdwijnen. In nog maar 3% van onze bossen en houtwallen komen wilde bomen en struiken voor. Dat moet anders! Dus planten wij lekker ‘wild’.
Wij hebben als stichting als motto om biodiversiteit te herstellen. Gemengde heggen zijn erg effectief, omdat ze verschillende inheemse plantsoorten bevatten en op hun beurt weer goeie planten, dieren, schimmels en bacteriën aantrekken. Per strekkende meter behuis je al snel enorm veel soorten. Het meest doeltreffend is om in de aanplant ‘wild’ plantmateriaal te gebruiken.
Van het echte wilde plantmateriaal is nog maar 3% over. Deze planten staan voor een groot deel op oude bosplaatsen of in Zuid-Limburg. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een kaart gemaakt waar alle tot nu toe bekende wilde bomen en struiken in Nederland staan.
De rest van Nederland is door mensenhand beplant. Nederlanders handelden in plantgoed en kochten planten daar waar planten goedkoop geteeld konden worden. Daardoor bestaat veel van ons beplantte landschap (dus ook onze natuur) uit plantmateriaal wat goedkoper te verkrijgen was in zuid of oost Europa.
Het gaat om inheemse planten met dezelfde botanische naam, maar dat net iets andere eigenschappen heeft ontwikkeld dan de oorspronkelijke inheemse (autochtone) planten. Dus de sleedoorn uit Italië bloeit net iets eerder dan de autochtone sleedoorn, waardoor soorten, waarvan het bestaan afhangt van de sleedoorn, zoals de sleedoornpage, er net niets aan heeft en nu dus in zwaar weer verkeerd.
Nu begrijp je waarom we geen tijd verliezen en sinds ons bestaan zoveel mogelijk ‘wild’ autochtoon plantmateriaal in de grond zetten!
Other members of this category (left or middle). Also other cats (too much)?