HD_MRK
Hoopheggen logo
SNGL
DSPL_BLG_THR
DSPL_PRSN_LFT
Eigenaar agrarisch landgoed Het Lotter Schuinesloot
Hessel Wessels Boer
Raad van Toezicht Bosgroep

 
CNTNT DSPL_PRSN_NAME
Hessel Wessels Boer  |  18 maart 2020

Het Lotter verrijkt met heggen

 

Kleinschaligheid is kenmerkend voor Het Lotter, een NSW (natuurschoonwet) landgoed op de grens van Drenthe en Overijssel. Iets meer dan de helft is landbouwgrond, de rest is bos. De afwisseling van weides en bos geeft een gevarieerd landschap wat wordt versterkt door een paar singels, een oude eikenlaan en een jonge tamme kastanjelaan.

Het Lotter heeft het Manifest Klimaatrobuuste landgoederen en particuliere bossen mede ondertekend. Ook wij voelen de noodzaak ons terrein om te vormen tot klimaatrobuust landschap. Het ontwikkelen van een gezonde bodem staat daarbij centraal, met als één van de zeven geformuleerde thema’s: “vergroting van de biodiversiteit, bijvoorbeeld door aanplant van heggen en hagen”. Behalve het vergroten van de biodiversiteit zouden heggen ook nog eens een mooie aanvulling zijn voor Het Lotter, die hadden we nog niet op het terrein.

Door mijn schoonzoon Joost ben ik in januari in contact gekomen met Hoopheggen. Toen ging het snel, Hoopheggen heeft een beplantingsschema gemaakt, het plantgoed is besteld en eind februari waren de heggen grotendeels geplant. Midden maart wordt het nog ontbrekende deel geplant en dan is er ongeveer 500 m heg gerealiseerd.

Het enthousiasme van de dames van Hoopheggen werkt aanstekelijk, ze hebben ons aangestoken met het hagen-plant-virus. Hun betrokkenheid bij de heggen en hagen is indrukwekkend, de samenwerking was uitstekend. Ze hebben niet alleen geholpen bij de voorbereiding maar waren ook heel actief en productief bij het planten.

Samen met vrijwilligers uit Schuinesloot, jong en oud, hebben we op 17 februari het grootste deel van de heggen geplant. We kregen eerst uitleg hoe er geplant moest worden. Met vele handen zijn er die dag heel wat meters heg, en met 6 planten per meter, nog veel meer planten geplant. Nu maar afwachten hoe goed de planten aanslaan en de vlinders en andere insecten er op af komen.

Ik vind Hoopheggen een mooi initiatief, het planten van heggen en hagen draagt wezenlijk bij aan het verbeteren van de biodiversiteit en is een aanwinst voor het landschap. Hoopheggen houdt zich niet bezig met ellenlange discussie wat er gedaan kan worden en waar er iets gedaan kan worden maar is zeer doelgericht. Zo als bij ons is gebleken kan er op korte termijn iets gerealiseerd worden wat bovendien snel zichtbare resultaten oplevert! Kortom hulde aan Hoopheggen, ik ben blij dat ze op mijn pad zijn gekomen.

Hessel Wessels Boer

Schuinesloot, 12 maart

 

Other members of this category (left or middle). Also other cats (too much)?

Een reactie op ‘Het Lotter verrijkt met heggen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DSPL-CSTM-PSTS-4
 

Het Lotter verrijkt met heggen

Kleinschaligheid is kenmerkend voor Het Lotter, een NSW (natuurschoonwet) landgoed op de grens van Drenthe en Overijssel. Iets meer dan de helft is landbouwgrond, de rest is bos. De afwisseling…
 

Zwaan-kleef-aan

En daar is het dan: een blog. Een blog door de mensen die willen bijdragen aan het mooie doel van Hoopheggen. De eerste blog schrijf ik, Jantine. Kan ik direct…
 
FTR