Dat de relatie tussen biodiversiteit en gezondheid sterk is, bewezen superheggies Simon, Freek en Isa. Met hun Hoopheggen-gear renden zij de IJsselloop! Met succes. Met al dat heggen-planten deze winter hebben ze een bere-conditie opgebouwd! Helden!
Biodiversiteit voorkomt dat je ziek wordt
Wetenschappelijk is de relatie tussen biodiversiteit* en gezondheid ook vaker bewezen. Mensen worden minder vaak ziek, wanneer de biodiversiteit hoog is. Dat is aangetoond voor de mens, de dieren èn de planten. Dus ook voor onze voedselgewassen.
Kortweg komt het hier op neer: wanneer er veel verschillende soorten naast elkaar voorkomen van dieren, planten en andere organismen, is de pakkans van een virus of bacterie gewoon kleiner. Dus we worden minder ziek met meer biodiversiteit!
Biodiversiteit kan je genezen wanneer je ziek wordt
De World Health Organization geeft aan dat we in ons dagelijks leven afhankelijk zijn van een goede biodiversiteit. Veelal op manieren die we niet eens altijd voor de hand liggen of gewaardeerd worden. Want hoe meer we ontdekken over de biodiversiteit, hoe meer mogelijke behandelingen we ontdekken voor vele ziektes en gezondheidsproblemen. Dus iet alleen in het voorkomen van ziektes, ook in de behandeling van ziektes speelt biodiversiteit een grote rol.
Biodiversiteit houdt je gezond
Maar bovenal zorgt de biodiversiteit voor gezonde voedende maaltijden en de beschikbaarheid van drinkwater. Door een sterke biodiversiteit bestaan er gezonde landbouwbodems, gezonde voedselgewassen, vee en zeedieren, waarvan we kunnen oogsten. Zodat je kunt bewegen, kunt sporten, heggen kunt planten en mee kunt rennen met de IJsselloop of welke wedstrijd dan ook.
Wanneer de biodiversiteit ons gezond houdt, houden wij dan ook de biodiversiteit gezond?
Een bron hiervoor is: PNAS USA, waarin 202 studies met 61 parasieten die planten, dieren en/of mensen kunnen besmetten, werden onderzocht.
* Biodiversiteit is het geheel aan leven op aarde. Het zorgt voor schone lucht, fris water, een goede kwaliteit van de bodem en de bestuiving van gewassen. Het helpt om klimaatverandering te bestrijden en ons eraan aan te passen en het vermindert de impact van natuurrampen. En afgelopen eeuw is de biodiversiteit afgenomen. Dus plant ook mee voor je gezondheid!
Wil je meer lezen?