Afgelopen maanden is Friso Schutten (student WUR) samen met Eelerwoude gestart met een biodiversiteits-monitoringsproject in het gebied tussen Deventer en Raalte.In dit gebied, wat ligt in de gemeente Deventer, Olst-Wijhe en Raalte, heeft Hoopheggen 30 heggen geplant door de jaren heen.
Welk effect deze heggen op de biodiversiteit hebben, monitoren we in het veld met een netwerk van lokale ecologen. Maar wat valt er te voorspellen over nieuw te planten heggen? Waar zouden ze het meeste bijdragen aan biodiversiteitsherstel? Hoe is de interactie van heggen met hun omgeving?
Deze informatie is niet alleen fascinerend, maar ook nuttig voor toekomstige plantprojecten, vooral nu de overheid de ambitie heeft om 10% van het landelijke gebied te verrijken met houtkanten zoals heggen, singels en houtwallen.
Indrukwekkende presentatie
Op donderdag 17 juli hield Friso zijn eindpresentatie, en wat was die indrukwekkend! Friso vatte zijn onderzoek samen: Tijdens mijn stage bij Eelerwoude heb ik de connectiviteitswaarde onderzocht van onlangs door HoopHeggen aangeplante heggen in Salland, in het gebied tussen Deventer en Raalte.
Friso zette alle innovatieve technologieën in tijdens zijn stage-onderzoek. Zelf kan Friso dat natuurlijk veel beter uitlegggen: Door in R een weerstandsraster op te stellen, heb ik een least-cost-path current-flow analyse uitgevoerd om de bijdrage van de heggen aan de landschappelijke connectiviteit in kaart te brengen.
Zijn onderzoek wordt vervolgd
Friso was zelf bescheiden over zijn succes, omdat zijn resultaten pas echt waarde krijgen, wanneer we er metingen in het veld naast zetten. Dat gaan we ook doen. Zijn onderzoek is de start van een groter onderzoek wat de komende jaren in beslag zal nemen, dus voor ons is zijn voorwerk van onschatbare waarde. Het is een prachtige start van een interessant en bruikbaar onderzoek.
Meer weten?
Ben je geïnteresseerd in hoe Hoopheggen het nut en de effectiviteit van haar heggen onderzoekt en meeneemt in toekomstige plantprojecten? Stuur ons gerust een mailtje!
NB Het onderzoek wordt financieel mede-mogelijk gemaakt door Stichting Dinamo en adviesbureau Eelerwoude.