Na drie jaar onafgebroken een dagelijkse column op Instagram en Facebook, stopt Jantine met ‘Wat zit er vandaag in de heg’? Een dagelijkse portie positiviteit online stopt, maar wij gaan zorgen dat er iets beters voor in de plaats komt. Kom jij ons daarbij helpen als Online-Heggie?
We planten wondertjes
Jantine startte de column om het alledaagse wonder van de heg aan te tonen. Vaak gingen de columns over de planten die we als Hoopheggen planten. Dus het wonder van de veldesdoorn, het oorspronkelijk voorkomen van de gele kornoelje, de uitbundige bloei van de kardinaalsmuts, de geur van de kamperfoelie. Uiterlijk, gebruik, symboliek en nut van de planten kwam langs.
Heggenkruiden vullen aan
Alle planten hebben hun rol in de het ecosysteem van de heg. Dus ook de kruidachtigen die spontaan in de voet of onder de heg groeiden. Hoe bijzonder dat we waardplanten voor kwetsbare insecten aan planten? Daar valt zoveel over te vertellen!
Anekdotes over historisch gebruik van de planten kwam ook vaak langs. Daarvoor was de Naturalis Historia een mooie bron. Het zette veel lezers aan het denken of we sommige gebruiken niet weer gewoon weer op kunnen pakken. Hoe tof is het om planten in je tuin weer in te zetten voor dagelijks gebruik?
Insecten worden aangetrokken
Ook zette ze alledaagse en bijzondere insecten in het zonnetje. Zonder achtergrond als ecoloog, monitorde ze haar eigen heggen en de heggen in de buurt. Ze gebruikte daarvoor de app Obsidentify, Waarneming.nl en de inbreng van onze Hoopheggen-ecologen die jaarlijks onze vier jaar oude heggen uitpluizen op prachtige flora- en fauna-vondsten.
Inspiratie van het heggenwonder
Haar achtergrond als landschapsarchitect en natuurliefhebber hielpen haar al die dagen dat ze s ochtends langs de heg liep met haar honden. Maar ook alle anekdotes die ze hoorde van het ervaren en brede netwerk van heggenvlechters inspireerde haar om verder te kijken dan een groen landschapselement.
Enorme wisselwerking met jullie
Namens Jantine wil ik iedereen bedanken die zo enthousiast reageerden op de ochtendgroet via social media. We gaan kijken of we jullie op een andere manier kunnen blijven inspireren om het wonder van de heg te blijven uitdragen.
Jantine stopte omdat het beheer van social media te veel tijd in beslag nam. We zetten haar liever in om kennis te delen voor de aanplant van onze nieuwe heggen. Voor volgend jaar staan er weer meer dan nieuwe 50 heggen op de planning, in Overijssel, Gelderland, Brabant, Limburg, Utrecht, Friesland, Groningen en Drenthe.
Ben jij onze Online-Heggie?
Mocht je energie krijgen van communicatie èn biodiversiteitsherstel? Ben je een social media-dier? Check dan onze vacature van Online-Heggie!